Domaine Guilhem Barré – AOP Cabardès – Ekologisk
60% Merlot och 40% Syrah
För att göra en AOP Cabardès måste vinet innehålla minst en Medelhavsnära odlad druva och en Atlantkustdruva. Alla Guilhems viner är handskördade och vinifierade med vildjäst. I vinkällaren finns betongtankar i olika kulörer. Detta vinet är lagrat i den gula betongtanken.
Priset för vinet är 202:- och finns att köpa i Tillfälliga Sortimentet på SB >>>
Domaine Guilhem Barré – AOP Cabardès
Guilhem arbetar alla sina druvor ekologiskt och är ensam på vingården, ingen anställd. Alla druvor är handskördade och endast vildjäst används. 2004 vinifierade Guilhem fyra hektar och nu har han totalt 6,5 hektar. Hans vinkällare är nybyggd, ligger bredvid hans vinplantor och är en hyllning till en stor musiker. Även hans viner är en hyllning till samma musiker. Färgerna på hans vintankar och hans etiketter är gula, gröna och röda, Marleys färger.
Guilhems viner är alla ekologiska och ”nature”. Nature betyder att han bara använder vildjäst och använder ytterst lite svavel. Det kan också resultera i att vinerna innehåller lite kolsyra, vilket man lätt luftar bort. Naturviner doftar ibland även ”stall”. Detta går också att lufta bort men ibland krävs att vinet läggs på karaff.
Domaine Wilfrid Rousse – AOP Chinon
Domaine Wilfrid Rousse – AOP Chinon
Wilfrid bestämde sig tidigt för att bli vinodlare men hade inte den omskrivna turen att vara son i en vinfamilj. Efter vingymnasiet var han fast besluten att göra sitt eget vin. Ett problem återstod och det var att « hitta » vinodlingar till salu och sedan kunna betala för dem. Enligt konversationer på byns café ämnade «en 80-årig Madame» i grannbyn sälja sin hektar vinodling. Men många odlare var ute efter denna vinmark som låg på en erkänd sluttning i Chinon. Wilfrid, ung, lång, mörkhårig, gick och presenterade sig för Madamen och efter en kopp kaffe och en nypa charm fick han reda på att fruns högsta önskan var att inneha en filmkamera. Samma eftermiddag, köpte Wilfrid en filmkamera och fick på detta vis sin första hektar med vinplantor.
I dag arbetar Wilfrid drygt 20 hektar och odlingarna är ekologiska sedan 15 år. Alla hans viner är vinifierade över jord och transporteras sedan ner i en troglodytique-grotta 20 meter under jord där de lagras minst ett år på ekfat. I Frankrike är Wilfrids vingård en av de mest erkända i Chinon. Wilfrid säljer normalt sätt 30 000 flaskor per år bara i Paris.
För några år sedan fick vi den stora äran att prova Wilfrids första årgång. Året var 1985.