Domaine Eric Laguerre – AOP Côtes de Roussillon Village – Ekologisk & Nature

Domaine Eric Laguerre

”Vin är samma sak som vinplanta. Det enda jag gör i källaren är att provsmaka vinet och fylla på tunnorna för att oxidering inte ska ske” säger Eric. På följdfrågan om hans val av ekologisk odling var en självklarhet när han på 80-talet tog över gården efter sin far svarar han: ”Ja! Min far odlade redan ekologiskt men av andra anledningar än jag. Jag kommer så väl ihåg en dag när han kom hem från staden (Perpignan) och berättade att vinteknikern ville sälja ett så kallat underverks-medel som stoppade vinplantans alla möjliga sjukdomar. Men min far tyckte att det var ett alldeles för dyrt medikament, en liter kostade lika mycket som en dagslön och våra vinplantor var friska! Vinteknikern hade dock hävdat att sjukdomarna skulle dyka upp inom kort. Eric fortsätter: ”Jag kommer ihåg ett år då vi besprutade mot sicadellfjärilen. Vilken katastrof! Behandlingen satte hela ekosystemet i obalans och vi fick stora problem med en annan larv i stället. Det tog två år för naturen att komma på rätt spår igen.

Erics vingård ligger uppe på de högsta sydligaste sluttningarna i Pyrenéerna. Från vilket håll man än kommer erbjuds en timmes bilkörning på små, kurviga vägar. Vinodlingarna ligger på 450-650 meter över havet. En del av dem har havsutsikt vid fint väder. Deras geologiska situation och Syd-Frankrikes klimat bidrar till att det är ”enkelt” att odla ekologiskt. Över 300 soldagar om året garanterar mognad samtidigt som vindar och kyliga nätter håller sjukdomar borta. Det är inte de små larverna eller mögelsvampar som hotar Erics vinplantor utan betydligt större ”rovdjur”. Problemen är rådjuren som äter de nya, krispiga skotten på våren och vildsvinen som mumsar i sig de söta druvorna på hösten. Eric har plantor på tre olika platser och har lyckats inhägna en av dem för att hålla djuren borta. Arealen på vinplantorna är totalt 50 ha. Eric säljer en del av sina druvor för att få in kapital redan på hösten för att betala sina vinskördare. Eftersom hans druvor är ekologiskt stämplade får han bra pris och samma köpare tar allt de kan få. Eric behåller själv tillräckligt med druvor för att göra 60 000 flaskor om året. Vinkällaren ligger i det gamla familjehuset som är ett trevåningshus och på så vis arbetas vinet utan pumpning genom gravitation. Endast vildjäst används. Byn St Martin de Fenoulliet har 34 invånare och Fenouillet betyder fänkål på franska och det växer vilt överallt. Även bland vinplantorna!

Fler Vinodlare