Monsieur Rodriguez tog över slottet tillsammans med sin fru för ungefär 25 år sedan. Rodriguez är utbildad kemist och i många avseende en perfektionist. Slottet härstammar från 1700-talet men vinkällaren byggdes om när de tog över slottet. José kommer från korkmarknaden. Man ”skyller” ofta på korken när det blivit ett defekt vin, men även andra riskgrupper finns. Träpallar och annat behandlat trä i vinkällaren kan även ”smitta” vinet på ett liknande sätt. Därför valde José att fälla sina träd och sedan torka dem själv innan han byggde taket i sin vinifieringskällare. Inga behandlade träplankor kan ställa till skada på hans viner. Inte en enda träpall får komma in i källaren. Han lastar sina viner på pall i en avskild sal.
För femton år sedan köpte Monsieur Rodrigues ett slott som ligger granne med en känd ”slottsherre”, ingen mindre än själva Smith Haut Lafitte. Slottet är Château Roche-Lalande och ligger i grannappellationen, Pessac-Léognan. Båda slottens viner har ”modern” stil av Bordeauxviner. Mycket mogen frukt och ingen dominant och enträgen ek. Hans viner behöver inte väntas ut i femton år innan smaklökarna förförs.
José har köpt ytterligare två vinslott. Totalt har han nu 70 ha och fyra slott. Anledningen till expanderingen är att hans dotter och son har bestämt sig för att arbeta i familjeföretaget.
José tycker om att ha koll på saker och ting. I alla sina vita viner har han samma druvblandning och även så i sina röda. På frågan varför han arbetar så: ”-Jag är 59 år och har gjort vin i 23 år och har kommit fram till att den bästa blandningen för vita Bordeauxviner är 45 % Semillon, 40 % Sauvignon Blanc, 10 % Sauvignon Gris och 5 % Muscadelle. Och för de röda viner är det 50 % Merlot, 45 % Cabernet Sauvignon och 5 % Cabernet Franc.”
Han skördar sina vinfält i flera omgångar för att få flera varianter på mognadsgraden. För att få ett balanserat vitt skördar han först en gång när druvan inte är mogen för att ta den syrliga smaken och aromer – som en grön tomat. Sedan blir det en andra skörd när druvan nästan är mogen för att få toner som vinbärsskott och buxbom. Tredje skörden är när druvan är mogen och det ger citrus-karaktär. Fjärde skörden blir när druvan är övermogen och det ger gula frukter, lite exotiska. Fyra gånger så mycket arbete under skörden men det är Josés hemlighet till att nå komplexitet i sina viner.