När man « äääntligen » kommer fram till vingården så tror man att man kommit fel. För det första ser man inte många vinplantor, för det andra är gården full med hästar, grisar, getter, ankor och höns. Hästarna är vita arabiska fullblod, Dottern i huset rider på nationell nivå i distansritt, en föga känd ridsport i Sverige men stor i Frankrike.
Cathérine och Jean Mary köpte bondgården 1997, då det endast var en bondgård, med en bit vinodling. De köpte till fler vinplantor från pensionerade vinbönder och gjorde sitt första vin år 2000. De säger båda att de inte är kemister eller önologer och deras enda sätt att göra bra vin är att odla fram sunda, goda och vackra druvor.
”Eftersom vi bryr oss om planeten, våra barn och vindrickare, bannlyste vi genast ogräsbekämpningsmedel, kemisk gödsel och syntetbehandlingar” – säger Catherine och forsätter – ”När vi sedan handskördat druvorna använder vi endast vildjäst. Ingen klarning sker och inga enzymer används.”
På Mouthes le Bihan hastar man aldrig med jäsningen. Många vinmakare får panik om jäsningen drar ut mer än tre veckor, här låter man vinet jäsa den tid det behöver och ibland kan det vara i månader och ibland över ett år! På frågan om de inte oroar sig att jästsvamparna inte gör sitt jobb och jäser färdigt till sockerhalten tar slut svaras Catherine: ”Nej, det har aldrig hänt ännu, så varför skulle det ske.”
Côte de Duras är en av de minst kända appellationerna i Frankrike. Gården är 27 hektar stor. Alla deras viner är handskördade och trevliga.